Interprofessioneel Studiedag 'Voedingsproblemen bij thuiswonenden met dementie'

102281 een thuiszorgverpleegkundige helpt een nog thuiswonende oudere dame met beginnende dementie bij de dagelijkse zorgtaken

Werk je als diëtist of ergotherapeut met thuiswonende mensen met dementie en wil je weten hoe beide disciplines elkaar kunnen versterken? Wil je samenwerken met elkaar maar weet je niet waar te beginnen? Volg dan de studiedag Voedingsproblemen bij thuiswonenden met dementie bij de HAN (nieuw!).

Expertise bundelen

De kennis en ervaring van zowel de diëtist als de ergotherapeut (EDOMAH*-geschoold) is belangrijk en nodig voor een goede diagnostiek en behandeling van problemen rondom voeding bij thuiswonende mensen met dementie. Bijna nooit werken deze twee disciplines in de eerstelijnszorg hierbij samen. Deze scholingsdag is er juist op gericht om deze disciplines samen te brengen en samen te laten werken rondom voeding gerelateerde problemen bij thuiswonende mensen met dementie. 

Tijdens de studiedag worden kennis en succesvolle ervaringen gedeeld vanuit het TrEat-project. Vanuit theorie en praktijk leer je meer over elkaars vakgebied, wat interprofessioneel samenwerken is en hoe je hiermee kunt starten bij thuiswonende mensen met dementie. 

In het kort

 • Start: Mei/juni 2023 van 10.00-15.00 uur 
 • Locatie: Groenewoudseweg 1 of Kapittelweg 33 in Nijmegen (HAN locatie) 
 • Kosten: €250,

Voor wie?

 • Je bent werkzaam in eerstelijn met thuiswonende mensen met dementie  
 • Ergotherapeuten: post-hbo EDOMAH afgerond en ten minste 1 jaar werkervaring met de doelgroep  
 • Diëtisten: ten minste 1 jaar werkervaring met de doelgroep  
 • Je kent iemand van de andere discipline in je eigen regio en jullie overwegen om te gaan  samenwerken. Schrijf je dan als duo in.  
 • Je hebt nog geen contact met de andere discipline over samenwerken. Je wilt eerst meer weten over wat de andere discipline kan doen en wat samenwerking inhoudt.  

Wat leer je?

 • Je leert wat interprofessioneel samenwerken inhoudt en hoe dit verschilt van multidisciplinair samenwerken   
 • Je weet wat de bevindingen uit TrEat succesvolle eerste stappen zijn om in de praktijk een interprofessionele samenwerking op te bouwen met de andere discipline 
 • Je krijgt meer inzicht in wat de andere discipline kan doen bij voedingsproblemen bij thuiswonende mensen met dementie en hoe beide disciplines elkaar daarin aanvullen.  

TrEat-project

Problemen gerelateerd aan voeding (onvoldoende eten en drinken, moeite met boodschappen doen of koken) komen vaak voor bij thuiswonende mensen met dementie. In het TrEat-project is stapsgewijs een werkwijze ontwikkeld waarbij diëtisten en ergotherapeuten (EDOMAH-geschoold) geleerd hebben om interprofessioneel samen te werken bij thuiswonende mensen met dementie.   

Zij ervaarden hierdoor dat de zorg die zij leverden beter aansloot op de situatie van de client en  mantelzorger. Ook hadden ze het idee dat door de samenwerking zij een nieuwe collega erbij  hadden, waarmee laagdrempelig contact kan worden opgenomen over clienten.  

Tijdens deze studiedag leren diëtisten en ergotherapeuten die willen gaan samenwerken wat deze werkwijze inhoudt. Ook krijg je inzicht in hoe beide vakgebieden elkaar aanvullen en krijg je handvatten om als duo te starten met interprofessioneel samenwerken in je eigen regio.  

Samenwerking

 • Kenniscentrum Ondervoeding  
 • Radboudumc, afdeling IQ healthcare  
 • Eerstelijnsdietist en ergotherapeut  

Meer weten?

Wil je meer weten over de Studiedag 'Voedingsproblemen bij thuiswonenden met dementie (interprofessioneel)' ? Neem contact ons op via email: team.llo.aps@han.nl of T 024 35 11 030. 

306801 HBO studenten houden projectoverleg met laptop buiten bij de kantine van groenewoudseweg
draw-cta-title