Weg met de wegwerpbeker Kopje koffie of thee? Gebruik de Billie Cup!

433227 Afbeelding van de Billie Cup, de duurzame beker voor warme dranken.

College om half 9? Even wakker worden met een kopje koffie bij de automaat. Later heb je les in een ander gebouw en pak je snel een nieuwe. Daarna schakel je over op thee, nog 1 bekertje. Dat zijn 3 wegwerpbekers op een dag.

Per jaar gebruiken we meer dan 2 miljoen wegwerpbekers op de HAN (alle medewerkers en studenten samen). Wat kunnen we aan deze afvalberg doen? Meet de Billie Cup!

Hoe werkt de Billie Cup?

Voor elke cup betaal je 1 euro borg. Binnen de HAN heb je 2 opties om je borg terug te krijgen: je levert je Billie Cup in, je krijgt een Billie-muntje en bij een volgende aankoop gebruik je dit als betaalmiddel, of je ruilt jouw cup om voor een schone.

Samen met Eurest zijn we begonnen met de Billie Cup bij The Pub, The Zalloon en The Brew in Nijmegen & The HANgar in Arnhem. In de eerste 3 maanden zijn er meer dan 2.328 Billie Cups verkocht. “Daarmee hebben we 19.102 wegwerpbekers bespaard, een mooi begin”, vertelt Marije Wensink, projectleider duurzame projecten bij de HAN. “Het is even wennen, maar we krijgen over het algemeen positieve reacties.” 

478202 binnenkort verdwijnen alle wegwerpbekers op de HAN. Dan kun je je eigen beker meebrengen of gebruik maken van de billie cup.
Over de afwas 

Vaatwasser first

De Billie Cup is geen afval, maar moet wel afgewassen worden. Hoe duurzaam is dat? “Als je de beker inlevert op de HAN, doet cateraar Eurest deze in de professionele vaatwasser en is het duurzamer dan wegwerpbekers”, zegt Marije. “Als je zelf de Billie Cup of een andere beker mee naar huis neemt en in de vaatwasser doet die toch al draait, ook. Ga je de beker zelf wassen of omspoelen, ga daar dan bewust mee om en doe het spaarzaam. Dan blijft hergebruik beter voor het milieu.” Om wegwerpbekers te sparen, kun je natuurlijk ook zelf een herbruikbare beker van huis meenemen.

In 3 maanden tijd hebben we 19.102 wegwerpbekers bespaard.

Uitrol over de HAN 

​De volgende stap

Na een succesvolle introductie in de cafés op de HAN is de Billie Cup binnenkort ook in de restaurants en andere gebouwen op de campus verkrijgbaar. Marije: “Je kunt de Billie Cup uiteraard gebruiken bij de koffieautomaten die verspreid over de campus staan, maar op dit moment krijg je je borg alleen in de cafés terug. We zijn hard aan het werk om het gebruik van de Billie Cup over de hele campus te verspreiden. In januari gaat onze locatie op de Laan van Scheut 2 in Nijmegen over op de Billie Cup, in het restaurant en bij de koffieautomaten. Ons doel? Dat de hele HAN over gaat op de Billie Cup in 2023.”

De Billie Cup is buiten de HAN op zo’n 250 andere locaties te krijgen in Nederland en België.

Laan van Scheut 2 wegwerpbekervrij