Therapeutische sessies Virtual reality-duikbril ontspant en daagt uit

365622 Een foto van 2 mensen in het zwembad, die de DreamDivR gebruiken. Geplaatst door HB.

Verwonderd zwem je tussen een school van tropische vissen en Caribische zeekoeien. Voorzichtig probeer je ze aan te raken. In de gewichtloosheid van het warme water overvalt je een groot geluksgevoel en ontspant je lichaam zich.

De virtual reality-duikbril van DreamDiVR neemt je mee in een sprookjesachtige 3D-onderwaterwereld. De jongvolwassen cliënten met een matig verstandelijke beperking reageerden enthousiast op de therapeutische sessies met het team Verpleegkunde-studenten van de HAN.

Onderzoeksvraag

Hoe ontspannen zijn de jongeren na een zwemsessie met de virtual reality-duikbril? De 4e-jaarsstudenten Bien Boerboom, Eveline Ariëns, Mara van Dommelen en Melissa Klomp stelden zich deze vraag. Vanuit het HAN-lectoraat Innovatie in de Care is Clark Nowack betrokken geweest bij dit onderzoeksproject. Bien: “Voor ons Zorg Innovatie in de Praktijk-project volgden we een groep van 5 jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 22 jaar. Het ging om cliënten van Siza die vertrouwd zijn met water. De sessies zijn uitgevoerd met beweegagoog Joris Schemkes, in hun eigen zwembad.”

Ontspannen 'floaten'

“4 therapeutische zwemsessies, waarvan 2 sessies floatend ofwel drijvend op schuimrubberen poolnoodles”, vult Eveline aan. “We hebben daarna een nulmeting gedaan om de data te vergelijken als ze virtueel, mét VR-duikbril zwemmen. De deelnemers droegen een Fitbit Charge 3-horloge, tot 24 uur na het zwemmen. Hiermee kun je onder meer de hartslag meten. Zo vergelijken we of de DreamDiVR bijdraagt in de mate van ontspanning, door bijvoorbeeld een lagere hartslag.”

Prikkeling van de zintuigen

Mara: ”Het is een doelgroep die door hun beperking op een andere manier op stress reageert. Doordat hun hersenen minder zijn ontwikkeld, kan het lastiger zijn om prikkels te verwerken. We hebben eerst rustig kennisgemaakt en vertrouwen opgebouwd, want natuurlijk zijn nieuwe gezichten spannend. Na afloop van de sessies waren ze allemaal enthousiast. Ze vonden het heel jammer dat het stopte.”

“We zagen hoe ze zich ontspanden en denken dat de inzet van de DreamDiVR bij deze doelgroep goed inzetbaar is”, vertelt Melissa verder. “De jongeren komen uit hun comfortzone, de zintuigen worden geprikkeld en ze ervaren een heel nieuwe wereld. Je gaat met de DreamDiVR visueel en zintuiglijk op reis. In september zijn we gestart met ons onderzoek en in november hebben de sessies plaatsgevonden. Op dit moment analyseren we de data en schrijven we onze scriptie, die we op 10 januari inleveren.” Of de groep de bril zelf ook heeft getest? Zeker, klinkt het eensluidend. Resultaat: een ultiem ‘zen-gevoel’.

Innovatieve zorgproducten

Zorgondernemer Michael de Ridder werkt al 25 jaar vanuit verschillende disciplines in de gehandicaptenzorg. Met Kick Willemen en Jeroen van Silfhout stond hij aan de wieg van het Arnhemse bedrijf DreamDiVR. “Onze focus ligt op het ontwikkelen van innovatieve zorgproducten. Ruim 2,5 jaar geleden zijn we gestart met het ontwikkelen van een VR-duikbril. Siza was heel enthousiast, net als revalidatiecentrum Klimmendaal, waar we een pilot hebben gedaan bij jongeren met spierdystrofie. Als je last hebt van spieruitval, is beweging heel belangrijk. Het zorgt voor een betere longcapaciteit. De groep Siza-jongeren bleef met onze bril langer onder water, de angst en pijn verminderde. Dat is fantastisch." Momenteel zijn er gesprekken met verschillende zorginstellingen en distributeurs om dit product op de markt te brengen, vertelt Michael.

Therapeutische VR-duikbril

“DreamDiVR voegt aantoonbaar iets toe aan de behandeling van cliënten. Naast ontspanning, daagt het ze ook uit om meer te bewegen. We zijn de enige partij die een virtual reality-duikbril als hulpmiddel heeft ontwikkeld, met therapeutische effecten als ontspanning en vermindering van pijn. Wij zien het in potentie als een medisch hulpmiddel en op termijn ontwikkelen we de bijbehorende lesmodules. De VR-bril is gebruikersvriendelijk en het wisselen van de verschillende filmpjes gaat makkelijk. De studenten gebruikten tijdens hun sessies beeld dat gemaakt is in de Mangrove van Burgers’ Zoo.”

Michael vervolgt: “Er hebben meerdere HAN-studenten onderzoek bij ons gedaan. De huidige groep wilde aanhaken op het vorige onderzoek: in hoeverre wordt de kwaliteit van slaap positief beïnvloed door deze duikbril. Maar het tijdsbestek waarin het onderzoek moest worden gedaan, is te kort. Daarnaast zijn er teveel factoren, die de kwaliteit van slaap beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld medicijngebruik, waardoor de data niet betrouwbaar zijn.”

DreamDiVR voegt aantoonbaar iets toe aan de behandeling van cliënten. Naast ontspanning daagt het ze ook uit om meer te bewegen.

Frisse blik

Michael: “Dit was een fijne club studenten. Heel taakvolwassen en professioneel. Onderling werkten ze prima samen. Zij kijken met een frisse blik naar ons product, waardoor wij bij kunnen sturen. In een van de filmpjes hebben we bijvoorbeeld de zeekoeien eruit gehaald, omdat dit een schrikreactie kan veroorzaken. We zijn benieuwd naar de eindresultaten van hun onderzoek. Wij staan zeker open voor een vervolgonderzoek met als insteek hoe de cliënten met DreamDivR meer te laten bewegen, als onderdeel van hun persoonlijke beweegplan.”

FocusgebiedFair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focusgebied Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN