- Open up new horizons - HAN University of Applied Sciences
- Artikelen
- Workshops toetsconferentie 2022
Workshops toetsconferentie 2022

Onderstaand uitgebreide informatie over de verschillende workshops. Via de button boven aan de pagina kun je je aanmelden.
Workshopronde 1 (13.45-14.45uur)
Je kunt je nog aanmelden voor de workshops via de aanmeldknop. Per ronde kan je deelnemen aan één workshop. Alle workshops vinden plaats op Kapittelweg 35 (K35)
Workshopleider: Jessica Koning – HAN
Aantal deelnemers: 25
Inhoud Workshop
Professional skills zijn een speerpunt en leerlijn bij de opleiding Communicatie van de HAN. Hieronder vallen bijvoorbeeld samenwerken, reflecteren, innoveren en ethisch besef hebben. Omdat programmatisch toetsen ook kan worden toegepast op een leerlijn heeft de opleiding met behulp van een ontwerponderzoek een programmatisch toetsontwerp ontwikkeld met als doel het zelfregulerend vermogen van de student te stimuleren. Er is, met andere woorden, gekozen voor een partiële implementatie van programmatisch toetsen.
In deze bijeenkomst komen de gekozen ontwerpprincipes aan bod door middel van discussie. Het uiteindelijke toetsontwerp wordt besproken en tot slot komen randvoorwaarden voor succesvolle invoering aan bod.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak onderscheid tussen beoordelen en beslissen
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes
Over Jessica Koning
Jessica Koning is in 2021 afgestudeerd als Toetsdeskundige op een programmatisch toetsontwerp voor professional skills. Bij de HAN academie Business & Communicatie werkt ze inmiddels als toetsdeskundige. Daarnaast werkt ze al zeventien jaar als docent bij de opleiding communicatie met specialisme op het gebied van PR, crisiscommunicatie, ethiek en professional skills.Niels Bohnen – HAS (namens leernetwerk programmatisch toetsen)
Aantal deelnemers: 25
Over de workshop
In deze workshop word je meegenomen in een werkvorm ontwikkelt binnen het leernetwerk programmatisch toetsen. In deze werkvorm gaan we aan de slag met het visualiseren van het toetsprogramma en de 'student journey' door dit programma. Het proces van visualiseren als ook het eindproduct levert nieuwe inzichten op in de samenhang binnen het toetsprogramma en of er ruimte is om dit te verbeteren.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Geef en benut informatierijke beoordelingen
- Ga in gesprek met de leerling over de waarde van beoordelingen
Over Niels Bohnen
Niels Bohnen is docent, opleidingscoördinator bij de opleiding Toegepaste Biologie en onderwijskundige aan de HAS HogeschoolWorkshopleider: Kitty Meijer - Hogeschool Utrecht (HU)
Aantal deelnemers: 20
Over de workshop
Bij toetsing gaat het vaak om het maken van belangrijke beslissingen waarbij verschillende betrokken ook nog eens verschillende belangen kunnen hebben. Uit een exploratieve studie, naar de betekenis van toetsbekwaamheid, blijkt dat het kunnen omgaan met diverse spanningen en dilemma’s die komen kijken bij toetsing, een belangrijk aspect vormt van toetsbekwaamheid. Durf jij te experimenteren met een nieuwe toetsvorm? Durf jij de vorm van de toets aan te passen voor één student in het kader van inclusief toetsen? Durf jij proctorio nog te gebruiken na alle negatieve nieuwberichten? Durf jij fouten te maken om te leren met toetsing? De participanten in deze studie vonden dit aspect van toetsbekwaamheid zelfs zo belangrijk, dat zij aangaven dat deze spanningen de professionele ontwikkeling in toetsbekwaamheid vaak belemmeren. Maar spanningen en dilemma’s kunnen juist ook werken als een prikkel voor professionele ontwikkeling!
In deze workshop gaan we op ontdekking. We gebruiken een casuïstiek vanuit de praktijk waarmee we de aspecten van toetsbekwaamheid verkennen. Je mag als deelnemer een casus inbrengen. Als je dit graag wilt, neem dan even contact op met Kitty Meijer (Kitty.Meijer@hu.nl). We verkennen vanuit de casus een aantal gerelateerde aspecten van toetsbekwaamheid en vervolgens bekijken we welke spanningen er spelen tussen deze aspecten.
Aan het einde van deze workshop heb je inzicht in verschillende aspecten van toetsbekwaamheid, hoe deze samenhangen en hoe spanningen tussen de aspecten de ontwikkeling van toetsbekwaamheid kunnen beïnvloeden.Welke kennis doe je op over Eigentijds Beoordelen en Belisssen?
Blijf bewust toetsbekwaam!Over Kitty Meijer
Kitty Meijer is onderzoeker bij de Hogeschool Utrecht en Open Universiteit. Ze doet onderzoek naar duurzame toetsbekwame docenten in het hoger (beroeps) onderwijs en participeer in het landelijk netwerk toetsbekwaamheid en het landelijke project "Je Ogen Uitkijken". Daarnaast werk ik als toetsexpert bij het instituut bewegingsstudies van de Hogeschool Utrecht.Workshopleider: Kelly Beekman – Fontys
Aantal deelnemers: 30/35
Over de workshop
De hedendaagse technologische ontwikkelingen leiden tot structurele veranderingen ten aanzien van leren en beoordelen. Vernieuwende technologieën bieden mogelijkheden voor didactische verrijking, voor een efficiënte toets-organisatie én voor aansluiting bij passend onderwijs voor iedere leerling. Technologische innovaties dragen ook bij aan een transformatie ten aanzien van waarderen, evalueren en beoordelen. Zowel voor de wijze waarop toetsen en beoordelen worden ontwikkeld en aangeboden, als de wijze waarop onderwijs en opbrengsten invulling krijgen. Bij het beoordelen kunnen we dus over veel informatie beschikken. Welke rol kan technologie daarbij spelen? Wat heeft een docent nodig om het beoordelen zo goed mogelijk in te zetten, zijn onderwijs hierop aan te passen en gebruik te maken van tools die hem van informatie voorzien? Wat betekent dit voor de docent en student? In deze workshop gaan we in op deze vragen. We exploreren hoe en welke technologieën ingezet kunnen worden om toetsen en beoordelen efficiënt, effectief, en versterkend in hoger en voortgezet onderwijs in te zetten en wisselen we goede voorbeelden uit.
Wat leer je over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Verzamel informatie t.b.v. de beslissing die je wil nemen
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes
- Maak onderscheid tussen beoordelen en beslissen
Over Kelly Beekman
Kelly Beekman is lector Technology-Enhanced Assessment bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg en Academic Director van de Master Toetsdeskundige Fontys Hogescholen. Eerder was zij lector Onderwijsexcellentie bij Hogeschool Zeeland, en docent en onderzoeker in hoger onderwijs en PO.Workshopleider: Bob Schoonbeek – Hanze Hogeschool
Aantal deelnemers: 30
Over de workshop
In de vierde periode het eerste jaar van de opleiding Management in de Zorg (MiZ) analyseren de studenten een bestaande toepassing van ICT in welzijn of zorg, ofwel eHealth. Zij doen dit op een methodische wijze aan de hand van de CeHRes roadmap (Van Gemert-Pijnen, L., Kelders, S. M., Kip, H., Sanderman, R., & Van Gemert-Pijnen, L. (2018). eHealth Research, Theory and Development. Taylor & Francis.). In 5 sprints, afgeleid uit de Scrum werkwijze, werken zij in groepen naar een beroepsproduct toe.
Het onderwijs is samen met collega Kirsten Poelman van de opleiding MBRT ontwikkeld. Naast (flits) colleges over de roadmap en begeleiding per groep maakt ook een collegetour van lectoren en mensen uit de eHealth-wereld deel uit van het onderwijs. De sprints zijn a.h.w. de datapunten zoals bij het concept programmatisch toetsen bekend is. De just in time feedback door de docenten wordt gebruikt om de ingeleverde sprint te verbeteren en om met de juiste context aan de volgende sprint te werken. Uiteindelijk leiden de sprints tot een beroepsproduct.
In de workshop zal het onderwijs worden toegelicht en zal Bob ingaan op de voors en tegens van de werkwijze van de datapunten en de beslissing over het toekennen van de studiepunten. Ook gaat hij in op de relatie met het concept van programmatisch toetsen, wat komend studiejaar leidend is voor het onderwijs van de opleiding MiZ. Enkele keuzes die binnen het concept zijn gemaakt worden meegenomen in de workshop.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Geef en benut informatierijke beoordelingen
- Maak onderscheid tussen beoordelen en beslissen
- Verzamel informatie t.b.v. de beslissing die je wil nemen
Over Bob Schoonbeek
Bob is sinds 1984 betrokken bij onderwijs voor de praktijk in de zorg, speciale aandacht voor technologie in welzijn en zorg. Hij is werkzaam bij de Hanze Hogeschool.Workshopleider: Roos van Gasse - Comproved
Aantal deelnemers: 30
Over de workshop
Heb ik deze taak nu op dezelfde manier gescoord als de vorige? Ben ik nu niet strenger dan vanmorgen? Het zijn maar enkele van de zaken waar docenten mee worstelen. In deze workshop nemen we je mee in de wereld van comparatief beoordelen. Een holistische manier van beoordelen die veel van de moeilijkheden in meer gangbare beoordelingsmethoden uitfiltert. We geven een overzicht van wat we uit onderzoek al geleerd hebben over de methode en hoe docenten ze (graag) inzetten in hun onderwijspraktijk.
Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Ga in gesprek met de leerling over de waarde van beoordelingen
- Geef en benut informatierijke beoordelingen
- Blijf bewust toetsbekwaam
- Verzamel informatie t.b.v. de beslissing die je wil nemen
Over Roos van Gasse
Roos Van Gasse is allround expert in assessment. Ze was betrokken in projecten rond comparatief beoordelen en formatief toetsen. In haar PhD onderzocht ze hoe leraren toets-data gebruiken in de klas en wat ze daaruit leren.Workshopleider: Jeroen van der Linden – HAN
Aantal deelnemers: 30
Over de workshop
Studenten die zelfregulatievaardigheden bezitten zijn succesvoller in hun schoolprestaties. Maar onderzoek wijst uit dat niet alle zelfregulatie strategieën evenveel bijdragen aan deze prestaties. Wij deden onderzoek naar welke relatie zelfregulatie en prestatie hebben bij het leren voor een summatieve toets. Twee aspecten bleken belangrijk: doelbenadering van studenten en de hoeveelheid tijd die studenten in het leren stoppen. Een model met studenttypen gebaseerd op deze aspecten wordt in deze workshop gepresenteerd.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes;
- Ga in gesprek met de leerling over de waarde van beoordelingen;
- Blijf bewust toetsbekwaam;
Over Jeroen van der Linden
Jeroen van der Linden is hogeschoolhoofddocent bij de Academie Educatie aan de HAN. Daarnaast is hij promovendus aan de Universiteit Maastricht. Hij is voorzitter van de examencommissie van de tweedegraads lerarenopleidingen aan de HAN en doet onderzoek naar leren, toetsing en toetsbekwaamheid in het hoger onderwijsWorkshopleiders: Ilse Hofman en Nelleke Lafeber – Kennispunt MBO/MBO Raad
Aantal deelnemers: 30
Over de workshop
Het nieuwe Onderzoekskader van inspectie geeft het mbo ruimte om heel anders te gaan examineren. Bewijzen die de student verzamelt in het onderwijsproces kunnen meegenomen worden voor het diplomabesluit. Dit klinkt prachtig… Maar hoe doe je dit? Om welke bewijzen gaat het? En hoe borg je hiervan de kwaliteit? Tijdens deze workshop word je meegenomen in het nieuwe Onderzoekskader. En gaan we met elkaar op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen. Er kan meer dan we nu denken, er is meer mogelijk.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
Verzamel informatie t.b.v. de beslissing die je wil nemenOver Nelleke Lafeber en Ilse Hofman
Bij het kennispunt ondersteunen zij mbo-scholen bij de implementatie van nieuwe wet- en regelgeving o.a. op het gebeid van de kwalificatiestructuur, toelatingsrecht, bpv en examinering. Dit doen ze door het organiseren van bijeenkomsten, ontwikkelen van handreikingen en toegankelijk maken van informatie via diverse websites.Workshopleider: Eline den Tuinder - HAN
Aantal deelnemers: 25
Over de workshop
Om leraren (in opleiding) handvatten te bieden om met hun leerlingen te werken aan vaardigheden die nodig zijn voor het omgaan met feedback, is de Toolkit Leerlingvaardigheden Formatief Evalueren ontwikkeld. Dit is een toolkit met praktische werkvormen die leraren (in opleiding) in het voortgezet onderwijs kunnen inzetten in de mentor- of vakles om leerlingen te begeleiden bij de ontwikkeling van deze vaardigheden. Tijdens de workshop wordt de totstandkoming en de theoretische achtergrond van de toolkit gepresenteerd, wordt inzichtelijk gemaakt hoe deze ook binnen het hbo bruikbaar is, wordt ingegaan op de eerste gebruikerservaringen en is er tijd om zelf aan de slag te gaan met verdiepende opdrachten rondom de toolkit.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes
- Blijf bewust toetsbekwaam
Over Eline den Tuinder
Eline den Tuinder MSc is werkzaam als onderzoeker bij het onderzoeksteam Kwaliteiten van Leraren, onderdeel van de Academie Educatie van de HAN. Als onderzoeker vindt ze het erg belangrijk om met en in de praktijk te werken, waarbij onderzoekers samenwerken met studenten, docenten en het werkveld aan relevante onderwerpen.Workshopleiders: Roel Smabers en Robert Smeenk– Scorion
Aantal deelnemers: 30
Over de workshop
Scorion presenteert vijf praktijkvoorbeelden en hoe je het concept van programmatisch toetsen in de praktijk gemakkelijk kan toepassen. Een interactieve sessie waarbij we samen kijken naar het ideale dashboard voor feedback van studenten.
Wat leren we over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes
- Blijf bewust toetsbekwaam
Over Roel Smabers
Roel Smabers is CEO van Parantion, het bedrijf achter Scorion. Studeerde techniek en sociologie en werkt als techno-socioloog al jaren aan de digitalisering van onderwijs en feedback.Over Robert SmeenkRobert Smeenk (1982) studeerde onderwijskunde aan de Rijks Universiteit Groningen. Hij studeerde af op het 4CID model. Na zijn studie ging hij aan de slag bij Parantion. Daar heeft hij zich ontwikkeld tot expert op het gebied van e-portfolio’s binnen het programmatisch toetsen in het hoger onderwijs.Workshopleider: Mariette Nauta - Toetsdeskundige bij Toets-Alert
Aantal deelnemers: 15
Over de workshop
Tijdens de masterproef van de Master Toetsdeskundige heb ik het spel 'De Toetsing Getoetst' van de HAN doorontwikkeld naar een spel dat bruikbaar is binnen het mbo.
Met dit spel is het mogelijk om op het mbo met een team van docenten de kwaliteit van de toetsing te analyseren op de 5 entiteiten van het Toetsweb (Van Schilt-Mol et al., 2020). Met bijgeleverd werkboek kan een PDCA-cyclus worden opgestart van waaruit de kwaliteit van de toetsing naar een hoger niveau kan worden gebracht.
Benieuwd hoe het werkt? Kom dan naar mijn workshop!Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
Blijf bewust toetsbekwaamOver Mariette NautaMariette is na 21 jaar voor de klas, sinds dit schooljaar werkzaam als adviseur examinering op het mbo. Daarnaast is zij gestart met haar eigen bedrijf Toets-Alert waarmee zij de kwaliteit van toetsing op het mbo wil verbeteren. Haar kennis heeft ze opgedaan in de Master Toetsdeskundige in Tilburg, waar ze in 2021 is afgestudeerdWorkshopleider: Ernst van den Bosch
Aantal deelnemers: 15
Over de workshop
Dialogisch beoordelen is een uitwerking van programmatisch toetsen, die in de uitwerking minder ver gaat, maar wel een goede opstap kan zijn voor opleidingen die programmatisch toetsen overwegen.
Om Dialogisch te kunnen beoordelen zijn een Dialogische Ontwerp Methode (DOM) en een Dialogisch Beoordelings Model (DBM) ontwikkeld. Een ontwerpteam doorloopt zeven iteraties waarbij samen met het docententeam naar het gewenste eindresultaat wordt gewerkt. Het Model zorgt voor een samenhangend toetsprogramma gericht op beroepstaken en -producten. In deze inspiratiesessie maak je kennis met de ontwerpmethode, twee modellen en de twaalf (!) HU praktijkvoorbeelden.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes
- Ga in gesprek met de leerling over de waarde van beoordelingen
- Geef en benut informatierijke beoordelingen
- Blijf bewust toetsbekwaam
Overr Ernst van den Bosch
Ernst van den Bosch is sinds 1992 werkzaam in velerlei functie op de Hogeschool Utrecht. Sinds 2007 als full senior onderwijsadviseur. Sinds 2015 specialiseerde hij zich in ontwikkelingsgericht beoordelen.
Sprekers
Jessica Koning
Toetsdeskundige Academie Business and Communication
Niels Bohnen
HAS Hogeschool
Kitty Meijer
Hogeschool Utrecht
Kelly Beekman
Lector Fontys
Bob Schoonbeek
Hanze Hogeschool
Willeke van Essen-Tamboer
Politieacademie
Roos van Gasse
Comproved
Jeroen van der Linden
HAN
Ilse Hofman
Kennispunt MBO / MBO Raad
Nelleke Lafeber
Kennispunt MBO / MBO Raad
Eline den Tuinder
Onderzoeker HAN
Roel Smabers
CEO Parantion
Robert Smeenk
Expert programmatisch toetsen Hoger Onderwijs Parantion
Mariette Nauta
Toetsdeskundige bij Toets-Alert
Ernst van den Bosch
Senior onderwijsadviseur Hogeschool Utrecht
Workshopronde 2 (15.00u-16.00u)
Kies de workshop(s) van je voorkeur en geef in het formulier aan aan welke workshop je wilt deelnemen. Per ronde kan je deelnemen aan 1 workshop. We zullen proberen je in te delen bij de workshop van je eerste voorkeur.
Workshopleider: Olivier Glas – HAN
Aantal deelnemers: 25
Over de workshop
Op ervaringsgerichte wijze worden deelnemers meegenomen in hoe we binnen HAN/VT/PMT werken met programmatisch toetsen. een praktijkvoorbeeld van programmatisch toetsen waar je met behulp van jongleerballen gaat ervaren wat het betekent om veel ballen in de lucht te houden.Workshopleiders: Judith Revet – InHolland, Jantina Huizenga – HvA (namens leernetwerk programmatisch toetsen)
Aantal deelnemers: 15
Over de Workshop
Het zorgvuldig inrichten van een beslisproces binnen het concept van programmatisch toetsen betekent dat je als opleiding ontwerpkeuzes moet maken die passen bij de visie op programmatisch toetsen (PT) en de middelen en mogelijkheden binnen een opleiding of hogeschool. Participerend in het leernetwerk PT hebben we vanuit een gedeelde urgentie een gespreksleidraad ontwikkeld t.a.v. de inrichting van het beslisproces. De gespreksleidraad is gevisualiseerd in 18 gesprekskaartjes met per kaartje een beslisvraag en overwegingen voor het maken van een keuze. In de workshop willen we aan de hand van de gesprekskaartjes interactief overwegingen bij het maken van bepaalde keuzes bespreken en opgedane ervaringen binnen het beslisproces delen.
Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes
- Maak onderscheid tussen beoordelen en beslissen
Over Judith Revet en Jantina Huizinga
Judith Revet is werkzaam als onderwijskundig adviseur/toetsdeskundige bij de hogeschool Inholland
Jantina Huizinga is docent en studieloopbaanbegeleider bij de opleiding HBO-ICT van de Hogeschool van Amsterdam
Helma Oolbekkink-Marchand - HAN
Aantal deelnemers: 20
Over de workshop
Om je blijvend te ontwikkelen op het gebied van toetsbekwaamheid is het van belang om hier zelf regie (of: agency) over te nemen. In het landelijke netwerk toetsbekwaamheid wordt ook gewezen op het belang van duurzaam toetsbekwaam blijven. Maar hoe geef je dat vorm als docent alleen en samen met je collega’s. In deze workshop gaan we hiermee praktisch aan de slag. Aan de hand van inzichten uit de theorie over agency, ga je zelf nadenken over manieren om je agency (alleen en samen) op het gebied van duurzame toetsbekwaamheid te versterkenOver Helma Oolbekkink
Helma Oolbekkink is lector meervoudige professionaliteit van leraren. Zij houdt zich bezig met de brede professionele ontwikkeling van (beginnende) leraren en richt zich in haar onderzoek en onderwijs met name op het versterken van de stuurkracht van leraren.Workshopleiders: Marica Balk en Romy Noordhof – Cito
Aantal deelnemers: 50
Over de workshop
Nieuwe technologie levert nieuwe typen data op, die extra betekenis kunnen toevoegen aan onderwijs. Allerlei interacties met een digitale opgave (o.a. klikken, navigeren, kijken, highlighten) geven een inkijkje in hoe studenten een opgave maken. We moeten uitvinden of en hoe we de nieuwe typen data en resultaten betekenisvol kunnen overbrengen. Welke betekenis hebben ze wel (en niet)? En wat kun je er als docent vervolgens mee? Daar is onderzoek voor nodig. In deze workshop laten we eerst een aantal voorbeelden zien van nieuwe toetsvormen die meer informatie geven dan studentantwoorden alleen. Vervolgens gaan we in een interactieve werkvorm zelf op zoek naar betekenisvol datagebruik. Hoe kunnen we de juiste data ophalen voor de juiste beslissing? Dat doen we topdown: welke datapunten horen bij een capabele taakuitvoering?
Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes
- Verzamel informatie t.b.v. de beslissing die je wil nemen
- Geef en benut informatierijke beoordelingen
Over Marica Balk
Marica Balk is innovatie-ondersteuner bij Stichting Cito divisie OKI. Ze vertaalt graag ingewikkelde vraagstukken naar toepasbare concepten en zet haar creativiteit in voor vernieuwend meten. Nieuwe technieken uitproberen, in gesprek met de klas, volgen van trends; met als doel bijdragen aan een aangenamere toetsbeleving en passendere besluiten.
Over Romy Noordhof
Romy is Hoofd Prototypes bij CitoLab, een multidisciplinair innovatieteam dat zich richt op de ontwikkeling van prototypes voor onderwijskundig meten. Met een achtergrond als onderwijskundige en toetsdeskundige voert Romy ontwerponderzoek uit naar innovatieve toetsvormen. Samen met scholen ontwikkelt ze prototypes voor het onderwijs van de toekomst.
Workshopleider: Willeke van Essen-Tamboer – Politieacademie
Aantal deelnemers: 30
Over de workshop
Om in een examen beslissingen te kunnen nemen over de student is het belangrijk dat in het portfolio betekenisvolle informatie te vinden is. Volgens de onderwijsprincipes van HILL is het belangrijk dat studenten zelf hun opleiding managen. Het kiezen van de bewijsstukken die opgenomen worden in het portfolio is dus iets wat studenten zelf moeten doen. Maar hoe zorg je dan voor dat de informatie die studenten opnemen van waarde en inhoudsrijk is, zonder dat je het uit handen neemt of strak reguleert? Dat is binnen de politieacademie een hele zoektocht. In deze workshop delen we onze ervaringen. Geen pasklare antwoorden, maar samen verkennen we hoe hier een goede balans in gevonden kan worden.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes
- Verzamel informatie t.b.v. de beslissing die je wil nemen
Over Willeke an Essen-Tamboer
Willeke van Essen is als adviseur examinering binnen de politieacademie nauw betrokken bij het ontwerp en uitvoering van de examinering van de basis politieopleiding. De basis politieopleiding is in de afgelopen twee jaar herzien en wordt uitgevoerd volgens de principes van HILL. Willeke heeft een onderwijskundige achtergrond en is afgestudeerd als master toetsdeskundige aan Fontys Hogeschool.Workshopleiders: Pauline Spaas en Margit Arts – HKU
Aantal deelnemers: 25
Over de workshop
Bij de bacheloropleiding Design for Change and Innovation van HKU wordt de ontwikkeling en het niveau van de student getoetst aan de hand van een integraal assessment (portfolio plus reflectiedocument) op basis van leeruitkomsten. In dit assessment wordt er gekeken naar de ontwikkeling gedurende een hele onderwijsperiode, er worden geen losse modules getoetst. Dit brengt bepaalde vraagstukken met zich mee. Aan de hand van een visuele weergave van het toetsconcept gaan Pauline en Margit met je in gesprek over deze dilemma's.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak onderscheid tussen beoordelen en beslissen
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes
- Verzamel informatie t.b.v. de beslissing die je wil nemen
- Geef en benut informatierijke beoordelingen
Over Pauline Spaas
Pauline Spaas is onderwijskundige en docent bij HKU Creative Transformation.Over Margits Arts
Margit Arts in onderwijskundig ontwerper bij het Expertisecentrum Leven Lang Leren en OnderwijsinnovatieWorkshopleider: Ilona Mathijsen – MUMC
Aantal deelnemers: 20
Over de workshop
Op landelijk niveau is afgesproken om verpleegkundige vervolgopleidingen (post-HBO) te flexibiliseren met de intentie om o.a. sneller op te leiden voor een toenemende behoefte aan gespecialiseerd verpleegkundigen (zie https://www.czoflexlevel.nl/). Hiertoe zijn zogenaamde Entrusted Professional Activities (EPAs) geformuleerd waarvoor verpleegkundigen maar ook ziekenhuizen deels kunnen kiezen afhankelijk van de zorgvragen in de eigen context (Pool, et al., 2018). Op de werkplek bekwamen verpleegkundigen zich in elke EPA en wordt een EPA met een toenemende mate van zelfstandigheid aan een verpleegkundige toevertrouwd. Zodra de supervisie kan worden afgebouwd en de verpleegkundige de EPA zelfstandig mag uitvoeren, is sprake van een bekwaamverklaring. In het UMC te Maastricht is ervoor gekozen om met behulp van programmatisch toetsen (Vleuten et al., 2012) het toevertrouwen in de praktijk in te richten. In de workshop wordt kort toegelicht hoe dat er concreet uitziet en worden uitdagingen en ervaringen bij de implementatie van programmatisch toetsen gedeeld. Het gaat dan met name om de inrichting van, en de rol van betrokkenen op, high en low stakes momenten.
Pool, I., Aantjes, T., Kleijer, W., Cate, ten, O., (2018). Entrustable professional activities (EPA’s): wat zijn dat en hoe ontwikkel je die?, Onderwijs en Gezondheidszorg, 42 (7), pp. 17-20.
Vleuten, van der C.P.M., Schuwirth, L.W.T., Driessen, E.W., Dijkstra, J., Tigelaar, D., Baartman, L.K.J. & Tartwijk, van J. (2012) A model for programmatic assessment fit for purpose, Medical Teacher, 34 (3), pp. 205-214.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Verzamel informatie t.b.v. de beslissing die je wil nemen;
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes;
- Geef en benut informatierijke beoordelingen;
Over Ilona Mathijsen
Ilona is gepromoveerd onderwijskundige met kennis van en ruime ervaring in vraagstukken over curriculum, toetsing en kwaliteitszorg. Ze is werkzaam bij het Maastricht Universiair Medisch Centrum.Workshopleider: Marjo van Giersbergen – Koning Willem I College
Aantal deelnemers: 30
Over de workshop
We gaan het hebben over de holistische beoordeling van werkprocessen mede op basis van bewijzen uit het leren.
Doel: de deelnemers laten ervaren dat het mogelijk is om te beoordelen of de student functioneert als beginnend beroepsbeoefenaar in een authentieke beroepscontext zonder de stress van examens.
In het mbo geldt de regel: “Inkoop tenzij”. Onderwijsafdelingen kopen bij gevalideerde leveranciers examens in om te beslissen of de student diplomawaardig is. Ingekochte examens zijn ‘one size fits all’. Logisch want de leverancier ontwikkelt de examens niet exclusief voor één onderwijsafdeling, maar voor een zo groot mogelijk aantal ROC’s. Snel inspelen op veranderde inzichten kan de leverancier niet.
Door Covid-19 moest het Koning Willem I College noodgedwongen zijn praktijkexamens aanpassen, omdat de studenten in lockdown waren. Dat bood een ongekende kans om op een andere manier te beslissen of de student gediplomeerd kon worden. Er werd een methode ontwikkeld waarbij de student holistisch beoordeeld werd mede op basis van bewijzen uit het leren. De methode werd met andere ROC’s gedeeld, besproken en bijgesteld. Het Kennispunt MBO gaf adviezen en het resultaat was dat studenten geen studievertraging opliepen. De methode was onderwerp van een scriptie voor de Master Toetsdeskundige en is uitvoerig geëvalueerd. Gezien de positieve reacties is de methode inmiddels doorontwikkeld wordt ze dit jaar ingezet als reguliere methode.
In de workshop kunnen de deelnemers zelf de methode toepassen met behulp van een opname van een student en eerdere bewijzen uit het leren van deze student. De workshop eindigt met het bespreken van dilemma’s die er nog zijn.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Verzamel informatie t.b.v. de beslissing die je wil nemen;
- Geef en benut informatierijke beoordelingen;
- Ga in gesprek met de leerling over de waarde van beoordelingen;
- Maak onderscheid tussen beoordelen en beslissen;
Over Marjo van Giersbergen
Marjo is Examencoordinator/MEd Toetsdeskundige bij het Koninhg Wiollen ! Collehge in . Om haar studenten studenten op een betere manier te kunnen examineren begon zij aan de master Toetsdeskundige. Nu is ze voorzitter van een examencommissie en houd ze zich bezig op een onderwijsafdeling met de ontwikkeling van praktijkexamens die aansluiten bij onze visie op onderwijs en met de coördinatie van de examens in het algemeen.Workshopleider: Linda Jakobs & Edwin Buijs - HAN
Aantal deelnemers: 30
Over de workshop
Het Toetsweb is het theoretisch fundament onder het spel De Toetsing Getoetst, een methodiek die opleidingen ondersteunt bij het analyseren, verbeteren en borgen van toetsing en het toewerken naar een duurzaam karakter hiervan.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes
- Blijf bewust toetsbekwaam
Over Linda Jakobs
Linda Jakobs is onderzoeker, adviseur, begeleider en trainer/opleider/docent met ruim 20 jaar ervaring in verschillende rollen in meerdere onderwijssectoren. Heeft een groot hart voor de ontwikkeling van de mens in het systeem. Werkt vanuit de visie dat leren en ontwikkelen begint vanuit een veilige emotionele en fysieke basis, van waaruit uitdaging kan worden gezocht of aangeboden en past dit toe op zowel de leerling/student als de (beginnende) onderwijsprofessional. Heeft een bijzondere affiniteit met toetsing en feedback als ontwikkelingsgerichte en waarderende kracht en ziet hierin veel verbeterpotentieel voor de onderwijstoekomst.
Over Edwin Buijs
Edwin Buijs werkt als onderzoeker bij het onderzoeksteam Kwaliteiten van leraren van de Academie Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Projecten waaraan hij werkt betreffen onder meer (formatief) toetsen, kansengelijkheid en vernieuwingsgericht opleiden.Workshopleider: Annebel Prins & Judith van der Linden – Bureau ICE
Aantal deelnemers: 20
Over de workshop
Op veel scholen en opleidingen worden productieve vaardigheden zoals spreken, gesprekken voeren en schrijven beoordeeld aan de hand van een beoordelingsmodel. Een alternatief voor het beoordelingsmodel is een rubrics beoordelingsmodel. Tijdens deze workshop gaan we in op: - Wat zijn jouw valkuilen tijdens het beoordelen? - Hoe kan een rubrics model jou helpen, om jouw valkuilen te beteugelen? - Wat betekent dat voor jouw rubrics? En vervolgens gaan we in op de vraag of het ook mogelijk is om samen met je leerlingen of studenten rubrics te maken. Hoe pak je dat aan? Wat levert dat op?
Over Annebel Prins en Judith van der LindenAnnebel Prins heeft de lerarenopleiding gevolgd en een tweedegraads bevoegdheid Frans. Vervolgens heeft ze de master Toegepaste Taalwetenschappen gedaan. Na een aantal jaren voor de klas in het voortgezet onderwijs als lerares Frans is ze daarna aan de slag gegaan als docente NT2. Sinds de zomer van 2021 werkt ze bij Bureau ICE en houdt zich als toetsspecialist bezig met ontwikkelen van toetsen en examens voor het onderwijs.Judith van der Linden heeft een achtergrond in taalwetenschap en werkt sinds 2017 als toetsspecialist taal bij Bureau ICE. Ze houdt zich bezig met het ontwikkelen van toetsen en examens (Nederlands en Engels) voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.
Workshopleider: Jane Groenendijk en Wil de Groot – Prove2Move
Aantal deelnemers: 30
Over de workshop
Het onderwijs dient nieuwsgierigheid en creativiteit te ontwikkelen om de student goed voor te bereiden op hun toekomst als professional. Door een student van inhoudelijke feedback te voorzien kan hij grip houden op het leerproces. Als dat tijdens het leerproces meerdere malen plaatsvindt heeft de student ruimte om daarvan te leren.
De kennistestbank is een eigentijds digitaal leerinstrument waarin de verbinding gemaakt wordt tussen onderwijs en beroepspraktijk. Om het leren bij de student op een creatieve manier te stimuleren wordt er gebruik gemaakt van diverse vraagvormen. Om de nieuwsgierigheid te prikkelen is er bij ieder item feedback met bronverwijzing opgenomen, aangeduid als de kennisflits. Een docent stelt vanuit deKennistestbank zelf een toets samen door het selecteren van items en kan de mogelijkheden van directe feedback instellen. De digitale Kennistestbank kan op verschillende momenten in het leerproces ingezet worden. Verder kunnen docenten feedback geven naar aanleiding van de uitkomsten van de toets. De docent kan samen met de student bepalen waar hij staat en zij krijgen daarmee grip op de voortgang van de student.
In een interactieve sessie gaan wij met u in discussie over de betekenis van digitale feedback voor studenten, docenten en het leerproces. We bespreken aan de hand van voorbeelden en uw ervaringen hoe effectieve feedback bij digitaal toetsen vertaald kan worden naar de eigen lespraktijkWelke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak onderscheid tussen beoordelen en beslissen
- Verzamel informatie t.b.v. de beslissing die je wil nemen
Over Jane Groenendijk
Jane Groenendijk is manager bij Prove2Move, een examenleverancier voor het mbo. Prove2Move ontwikkelt en levert hoogwaardige examenproducten voor opleidingen Zorg en Welzijn, Dienstverlening- en Entree. Via deKennistestbank worden daarnaast kennisitems voor de genoemde opleidingen geleverd die aansluiten op de kwalificatiedossiers en Body of Knowledge. In 2019 heeft Jane onderzoek gedaan naar effectieve feedback tijdens formatief digitaal toetsen in het kader van het afronden van de masteropleiding Toetsdeskundige.Over Wil de Groot-Bolluijt
Wil de Groot- Bolluijt is projectleider bij deKennistestbank van Prove2Move. Zij begeleidt scholen bij de implementatie van deKennistestbank en stuurt de toetsontwikkelaars aan die de kennisitems ontwikkelen. Zij heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in de invoering en implementatie van digitaal toetsen en leren. Zij maakt daarbij gebruik van haar ervaring in zorg en onderwijs. Haar inzet wordt versterkt door de opleiding Master of Science in Nursing waar zij afstudeerde op cultuurverandering en implementatie van innovaties.Workshopleider: Willibrord Huisman - Radboud Universiteit
Aantal deelnemers: 35
Over de workshop
Veel studenten hebben een grote hekel aan groepswerk. Tegelijkertijd vinden we het van groot belang dat onze afgestudeerden goed kunnen samenwerken. Hoe komt het dat groepswerk zo moeizaam gaat? Hoe zorgen we ervoor dat groepswerk wél werkt? In deze workshop gaan we - in groepjes - de oorzaken en remedies verkennen en met elkaar uitwisselen.Welke kennis doe je op over Eigentijds beoordelen en beslissen?
- Maak bewuste en geïnformeerde ontwerpkeuzes
- Ga in gesprek met de leerling over de waarde van beoordelingen
- Maak onderscheid tussen beoordelen en beslissen
- Verzamel informatie t.b.v. de beslissing die je wil nemen
- Geef en benut informatierijke beoordelingen
Over Willibrord Huisman
Willibrord Huisman (https://www.ru.nl/personen/huisman-w/) is sinds 2001 onderwijsadviseur op de Radboud Universiteit, en daarbuiten in WO en HBO. Ik ben vooral thuis in docentprofessionalisering, toetsing, rubrics, leerdoelen, informeel leren, studentperspectief, en groepswerk. Eerder werkte hij aan online leren, daarvoor aan 'computerondersteund onderwijs', sinds 1978. Hij is en eigenlijk bioloog en nu ook studentenkoordirigent. www.willibrordhuisman.nl
Sprekers
Olivier Glas
HAN
Judith Revet
Toetsdeskundige Hogeschool Inholland
Jantina Huizenga
Docent/dr. Hogeschool van AmsterdamHelma Oolbekkink
HAN Lector Meervoudige professionaliteit van leraren
Romy Noordhof
Cito
Marica Balk
Cito
Willeke van Essen-Tamboer
Politieacademie
Pauline Spaas
HKU
Margit Arts
HKU
Liesbeth Baartman
Lector HU
Ilona Mathijsen
MUMC
Marjo van Giersbergen
Koning Willem I College
Edwin Buijs
HAN
Linda Jakobs
HAN
Annebel Prins
bureau ICE
Judith van der Linden
Bureau ICE
Jane Groenendijk
Prove2move
Wil de Groot
Prove2move
Willibrord Huisman
Onderwijsadviseur Radboud Universiteit