Op weg naar een duurzame en mensgerichte industrie Netwerkbijeenkomst Industrie 5.0

377396 Stockbeelden ter ondersteuning van de de opleiding Digitale Business Transformation

Op donderdag 12 oktober van 14:00 tot 17:00 organiseren de HAN, Saxion, TNO en Universiteit Twente een netwerkbijeenkomst rond het creëren van een duurzame, mensgerichte  Smart Industry (Industrie 5.0).

Momenteel zien we veel veranderingen in de maakindustrie op het gebied van technologische innovatie, veranderende beroepsbevolking en inrichting van werk/banen. Dit brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je nieuwe technologische mogelijkheden optimaal kunt benutten? Hoe zorg je ervoor dat vakmensen en medewerkers beschikken over de juiste kennis en vaardigheden hiervoor? Hoe kun je dit als organisatie goed inrichten en ondersteunen, zodat het productieproces efficiënter wordt? 

Doel

Het doel van deze middag is onderling kennis uit te wisselen. Deelnemers maken kennis met de principes en praktijken van Industrie 5.0 en leren over het ontwerpen en implementeren van een duurzame, mensgerichte, agile Smart Industry. De bijeenkomst zal bestaan uit presentaties en rondetafels van de HAN, UT en Saxion, interactieve sessies en praktijkvoorbeelden, waarbij de deelnemers de kans krijgen om hun eigen ideeën en uitdagingen te delen en te bespreken. 

De middag zal worden geleid door experts uit verschillende vakgebieden, waaronder duurzaamheid, mensgerichte ontwerp, agile werken en Smart Industry. Na afloop van de sessies zullen de deelnemers een beter begrip hebben van de principes en praktijken van Industrie 5.0 en hoe deze kunnen worden toegepast in hun eigen organisatie. Ze zullen ook beschikken over praktische handvatten en tools om aan de slag te gaan met het creëren van een duurzame, mensgerichte, agile Smart Industry. 

We kijken er naar uit om u te verwelkomen en om samen te werken aan de toekomst van de industrie. 

Programma

Tijd Activiteit Spreker Titel Doel
14.00-14.15 Welkom Mitchell van Roij
Stephan Corporaal
   
14.15-14.30 Plenair: AI & ML (technologie) Engin Topan Collaborative Manufacturing, Planning and Control driven bij AI & Machine Learning Developing decision support /predictive control tools to adopt and respond short-term changes in supply and production systems in high-tech manufacturers 
14.30-14.45 Plenair: Bedrijfskunde en technologie Stephan Corporaal

Herwaardering van vakmanschap in Smart Industry: onderweg naar een mensgerichte en productieve Smart Industry

Overzicht van state-of-the-art inzichten op het gebied van aantrekkelijke banen en organisaties en skills van de toekoms Overzicht van state-of-the-art inzichten op het gebied van aantrekkelijke banen en organisaties en skills van de toekomst

14.45-15.00 Plenair: Mens en technologie Marcella Hoogeboom De medewerker aan zet: Het belang van leren, ontwikkelen en opleiden voor de Smart Industrie  Overzicht van kennis en vaardigheden die nodig zijn voor een effectieve Smart Industrie en hoe deze ontwikkeld kunnen worden 
15.00-15.15 Pauze      
  Breakouts      
15.15-16.30 Workshop: AI/ML en mens/leren Marcella Hoogeboom Smart Skills voor een toekomstbestendige Smart Industrie Delen van innovatieve tools en methoden om leren en ontwikkelen te versnellen: inzichten uit de praktijk en onderzoek
15.15-16.30 Workshop: Robotics en mens Stephan Corporaal De robot de baas? Mens-techniek samenwerking in Smart Industry Uitwisselen praktijkvoorbeelden op het gebied van mens-techniek samenwerking waar mens en techniek (robots, cobots, machines etc.)  elkaar versterken.
15.15-16.30 Workshop: ML, Beslissingsondersteuning en de mens Menno Herkes
Mitchell van Roij
Betere beslissingen nemen met Digital Twins, AI en ML? Mens machine teaming Hoe werkt mens-machine teaming? Hoe zit de relatie tussen mens en machine in elkaar om tot goede besluitvorming te komen
16.30-17.00 Slotwoord en borrel       

 

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Arnhem
Ruitenberglaan 29
Arnhem

Deelname
gratis

Spreker
 

Menno Herkes

Menno Herkes is onderzoeker bij het lectoraat Lean&WCP van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Met de onderzoeksfocus op de relatie tussen mens en techniek werkt hij aan de ontwikkeling en implementatie van Digital Twins bij mkb maakbedrijven. De effecten van Digital Twins op beslissingen, de bijbehorende organisatie (verandering) en de wisselwerking tussen de functie van de mens en de functie van de digitale Twin, heeft zijn bijzondere aandacht. Naast zijn onderzoek geeft hij organisatie ontwerp aan de Radboud Universiteit.   

Menoo Herkes, onderzoeker lectoraat Lean & WCP
Spreker
 

Stephan Corporaal

Stephan Corporaal is lector Human Capital in Smart Industry op Hogeschool Saxion. Hij doet praktijkonderzoek naar de skills van Smart Industry medewerkers van de toekomst. Samen met zijn onderzoeksgroep werkt hij met diverse organisaties aan een mensgerichte implementatie van techniek en aan samenwerkingen waarin mens en techniek elkaar versterken. 

545364 Profielfoto van Stephan Corporaal, spreker tijdens de netwerkbijeenkomst Industrie 5.0
Spreker
 

Mitchell van Roij

Mitchell van Roij is docent-onderzoeker bij het lectoraat Lean & WCP. Hij focust in zijn onderzoek met name op (sociale)gedragspatronen van en tussen mensen in relatie tot technologie.

Mitchell van Roij, docent-onderzoeker lectoraat Lean & WCP
Spreker
 

Marcella Hoogeboom

Marcella Hoogeboom is universitair docent bij de sectie Professional Learning & Technologie, afdeling Learning, Data & Technologie, op de Universiteit van Twente. In haar onderzoek richt ze zich op het in kaart brengen van processen van leren en samenwerking op individueel en team niveau met behulp van technologie (bv. sensoren, applicaties) en hoe dit kan worden gefaciliteerd middels technologie (bv. applicaties, micro-interventies).   

551845 Profielfoto Marcella Hoogeboom-Hendriksen, spreker netwerkbijeenkomst Industrie 5.0
Spreker
 

Engin Topan

Engin Topan is an assistant professor of supply chain management and reliability, maintenance, and service logistics in Industrial Engineering and Business Information Systems department at University of Twente. He has worked in different universities in Turkey and also in Eindhoven University of Technology, Erasmus University Rotterdam, and since 2016 at University of Twente. His current research interests lie in predictive supply and production planning and scheduling with a focus on supply chain control tower applications in after-sales service logistics for high-tech manufacturers and smart supply and manufacturing planning with for high-tech small and medium (SME) manufacturers.

551843 Profielfoto Engin Topan, spreker Netwerkbijeenkomst Industrie 5.0