Met Eddie Denessen en Marijke van Vijfeijken HAN Educatie Pitstop 'Kansengelijkheid in het onderwijs'

tankstation Educatie Pitstop

Iedereen wil toch dat kansen in het onderwijs voor alle leerlingen gelijk zijn? Maar bedoelen we dan hetzelfde? Marijke van Vijfeijken en Eddie Denessen gaan op 26 oktober tijdens een gratis interactieve kennissessie in op deze en andere vragen rondom kansengelijkheid in het onderwijs. Meld je aan!

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Nijmegen - I/O gebouw
Kapittelweg 35
Nijmegen

Deelname
Gratis

Kansengelijkheid in het onderwijs

Meer dan ooit lijkt het van belang om je onderwijsvisie te beschouwen binnen de context van je eigen school. Kan er sprake zijn van verschillen in kansen tussen de leerlingen van jouw school? Waar worden die mogelijk door veroorzaakt? Welke mogelijkheden heeft een school om bij te dragen aan meer gelijke kansen? Dit zijn vragen die aan bod kunnen komen tijdens de tweede HAN Educatie Pitstop. Eddie Denessen (Hoogleraar Radboud Universiteit) en Marijke van Vijfeijken (Senior Onderzoeker bij de HAN) delen tijdens deze kennissessie hun visie en ervaring. Vervolgens praten we graag met elkaar verder.

Voor wie?

De Educatie Pitstops zijn bedoeld voor onderwijsprofessionals die graag samen met de HAN willen samenwerken om leraren toekomstbestendig op te leiden voor het beroep. Voor professionals die samen willen dromen over de toekomst. Zowel werkende als toekomstige leraren zijn van harte uitgenodigd. Maar ook anderen die betrokken zijn en graag willen samenwerken zoals beleidsmedewerkers, HR betrokkenen, opleiders, coaches en Samenwerkingspartners uit de regio. De HAN Educatie Pitstop wordt georganiseerd door de HAN Academie Educatie (onderzoek en Educatie Pro) in samenwerking met HAN Fair Health.

Wat kun je verwachten
 

Programma

16.00 - 16.15 uur: Ontvangst
16.15 - 17.30 uur: Interactieve kennissessie met Marijke van Vijfeijken en Eddie Denessen 
17.30 - 18.30 uur: Netwerkbijeenkomst met hapje en drankje

tanken

Aanmelden

Deelname aan de HAN Educatie Pitstop is gratis. Je moet je wel even aanmelden, dan zorgen wij voor een hapje en drankje om genoeg energie bij te tanken om samen de dag af te sluiten.

Marijke van Vijfeijken

Marijke van Vijfeijken is senior onderzoeker bij de onderzoeksgroep 'Kwaliteiten van Leraren' van de Academie Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij heeft ruime ervaring in de onderwijspraktijk vanuit meerdere rollen, zoals leerkracht, lerarenopleider, onderzoeker en lid van Raad van Toezicht. Op 18 december verdedigt ze haar proefschrift ‘Attitude en agency van basisschoolleraren met betrekking tot sociale rechtvaardigheid, eerlijke differentiatie en gelijke kansen’. In 2022 is haar boek 'Wat is eerlijk? Werken aan gelijke kansen in het onderwijs'  verschenen. Dit boek schreef ze in samenwerking met andere auteurs. Marijke is ook themaleider ‘Betere sociaaleconomische positie’ bij focus Fair Health van de HAN.

portret marijke van vijfeijken

Eddie Denessen

Denessen (1970, Tegelen) studeerde in 1994 af in de onderwijskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij promoveerde in 1999 op een proefschrift getiteld ‘Opvattingen over onderwijs: leerstof- en leerlinggerichtheid in Nederland’, tevens te Nijmegen. Na zijn promotie is hij werkzaam gebleven aan de Radboud Universiteit, als docent, universitair docent en universitair hoofddocent en vanaf 2016 in combinatie met een bijzondere leerstoel ‘Sociaal-culturele achtergronden en differentiatie in het onderwijs’ aan de Universiteit Leiden (Sardes-leerstoel). Daarnaast is Denessen actief (geweest) als voorzitter van de divisie Onderwijs en Samenleving van de Vereniging voor OnderwijsResearch en als voorzitter van de stuurgroep van het European Research Network About Parents and Education (ERNAPE). Ook was hij tijdelijk lid van de Onderwijsraad voor het advies “Later selecteren, beter Differentiëren”, voor latere selectie na de basisschool. Samen met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam ontvingen Denessen en zijn collega’s een NWO-subsidie voor het onderzoeksproject ‘Koersen op kansengelijkheid in het onderwijs’, dat nog loopt tot 2025.

Eddie Denessen

Over HAN Pitstop Academy

De HAN Pitstops zijn kennissessies waarin we kennis delen met elkaar en onze samenwerkingspartners over een bepaald onderwerp. Tijdens de live bijeenkomsten nemen vooraanstaande sprekers uit het beroep je mee in hun visie en gedachtes op een bepaald thema om vervolgens verder samen te dromen! De Educatie Pitstops worden georganiseerd door een samenwerking van onze onderzoekers en professionaliseringspartners.