Werken aan rolpatronen en wij/zij polarisaties Workshop Destructieve Dynamieken in Organisaties

33929 Les, lesgeven, docent

Elk mkb heeft er wel last van: schadelijke interactiepatronen die moeilijk zijn om te doorbreken. Wantrouwen, rolpatronen en wij/zij denken zijn voorbeelden van dynamieken die destructieve uitkomsten kunnen hebben.

De gedragingen en interactiepatronen achter dit soort destructieve dynamieken zitten vaak ingebakken in onze natuur. Daardoor zijn ze moeilijk te herkennen en zien we niet hoe wij zelf bijdragen aan die dynamiek. Het gevolg is dat onze ergernis naar de ander verhoogt en dat we niet in staat zijn om de destructieve dynamiek op te lossen. Zo staan schadelijke interactiepatronen ook het verbeterproces in de weg.

We beginnen met een simulatie over organisatieverandering. Na die simulatie zoomen we in op een aantal dynamieken die in de simulatie aan bod komen. Dit doen we op een interactieve manier door samen te reflecteren op de oorzaken van de gedragingen, en door te kijken of ze herkenbaar zijn in jullie werk. Wat zijn bijvoorbeeld de effecten van deze dynamieken op het veranderproces? En wat kun je als manager doen om effectief te interveniëren?

Bij elke dynamiek die aan bod komt bespreken we drie zaken:

• Wat is de aard van de dynamiek? Hier willen we vooral kijken naar waar in het mkb deze dynamiek vooral aanwezig is.
  • Waarom vertonen we dat gedrag? Hier willen we stilstaan bij wat inzichten uit de wetenschap.
  • Hoe kunnen we deze dynamiek doorbreken? Hier willen we concrete suggesties aanreiken waar jullie mee aan de slag kunnen.

Snelle info

HAN Campus Arnhem
Ruitenberglaan 29
Arnhem

€ 395, partners € 295

SprekerDr. Hans van Dijk

Dr. Hans van Dijk is Associate Professor bij het departement Organisatiewetenschappen van Tilburg University, waar hij samen met Stefan al vele jaren het vak Organizational Dynamics aan master studenten Organisatiewetenschappen doceert. Daarnaast is hij mede-oprichter van het Including Behavior Institute, waarvoor hij een training en methode heeft ontwikkeld om medewerkers en leidinggevenden inclusiever te laten worden.

487641 Profielfoto van spreker Hans van Dijk

SprekerDr. Stefan Cloudt

Dr. Stefan Cloudt is een maatschappelijk betrokken ondernemer, die met de diensten onderzoek, advies, en procesbegeleiding organisaties de helpende hand biedt in het komen tot de kern van hun vraagstuk én het oplossen ervan. Hij is daarnaast als docent verbonden aan het departement Organisatiewetenschappen van Tilburg University, waar hij onder andere met Hans het vak Organizational Dynamics aan master studenten Organisatiewetenschappen verzorgt.

Hans en Stefan hebben samen het boek Destructieve Dynamieken: 9 schadelijke gewoontes in organisaties en hoe die te doorbreken geschreven dat in mei uitkomt bij Boom uitgeverij.

487640 Profielfoto spreker Stefan Cloudt