HAN Educatie Collegetour  Eric van 't Zelfde

foto van Eric van 't Zelfde op het podium

Wegens het grote aantal aanmeldingen is voor deze Collegetour met Eric van 't Zelfde aanmelden helaas niet meer mogelijk.

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Nijmegen - I/O gebouw
Kapittelweg 35
Nijmegen

Deelname
Gratis

20 April is Eric van ’t Zelfde te gast bij HAN Educatie Collegetour. Nu rector bij het Drachtster Lyceum, maar vooral bekend van het tv-programma ‘Dream School’. 

Programma donderdag 20 april 2023

17.00 uur: inloop met soep en een broodje 
18.00 uur: start collegetour 
19.30 uur: einde collegetour 

Eric van 't Zelfde is bekend van Dreamschool, waarin hij samen met meervoudig bokskampioen en life coach Lucia Rijker schoolverlaters opnieuw probeert te inspireren om zichzelf te ontwikkelen. Van ’t Zelfde staat op nummer 1 op het wensenlijstje van de studenten van de lerarenopleidingen die de HAN Educatie Collegetour organiseren. Eric van ’t Zelfde zal geïnterviewd worden door Silvie Arts, 3e-jaarsstudent aan de HAN Lerarenopleiding Geschiedenis. Iedereen in de zaal mag ook zijn of haar vraag stellen. Pak je kans en meld je aan voor HAN Educatie Collegetour met Eric van ’t Zelfde op 20 april! Deelname aan de Educatie Collegetour is gratis. Wegens het grote aantal aanmeldingen is voor deze Collegetour met Eric van 't Zelfde aanmelden helaas niet meer mogelijk.

Superschool

Eric van ’t Zelfde maakt zich al meer dan 25 jaar lang sterk voor leerlingen in achterstandswijken. Hij heeft in zijn leven een doel: bewijzen dat kinderen uit de lagere klassen kunnen excelleren. Met het doel voor ogen om een onderwijsrevolutie in Nederland te ontketenen, startte hij in 2009 in de grootste probleemwijk van Nederland in Rotterdam Zuid een superschool. Soms met gevaar voor eigen leven. Zijn overtuiging: “In een land waar de grootste bank van Nederland de voedselbank is, zouden er in de slechtste wijken de beste scholen moeten staan, geleid door de beste directeuren en waar de beste docententeams werken.” Het Hugo de Groot in Rotterdam was destijds één van de slechtste scholen van Nederland. Met 295 leerlingen, onderaan bungelend in schoolprestaties en waarvan 98 procent door de overheid als ‘risico geïndiceerd’ was. En met maar 34 aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar.  

Kwetsbaar product hoor, een kind.

Van ’t Zelfde verwierf bekendheid tot ver buiten de stadsgrenzen van Rotterdam doordat de school 5 jaar later tot de top van Nederland behoorde. Een ontzagwekkende prestatie op een school waar 98 procent van de leerlingen door de overheid ‘risico geïndiceerd’ is. Extra lesuren, docenten die tot het gaatje gaan, structureel overwerken en vakanties gebruiken om leerlingen klaar te stomen voor het examen, verklaren een deel van het succes. Eric van ’t Zelfde: “Mijn hart heeft altijd bij het openbaar onderwijs en bij dit soort wijken gelegen. Ik vind dat onderwijs in achterstandswijken per definitie excellent moet zijn. Als je uit Wassenaar komt en in 4-vwo zit, dan lukt het haast nog zonder leraar, maar deze kinderen komen met een onderwijsachterstand van twee jaar binnen; er speelt vaak veel achter de voordeur. Ze zijn afhankelijk van ons. Kwetsbaar product hoor, een kind” 

Docent zijn is geen roeping

De zaal zal op 20 april vol zitten met studenten die opgeleid worden tot leraar. Ook docenten en lerarenopleiders zijn van harte welkom. Er valt veel te leren van Eric van ’t Zelfde, die onderwijs als topsport ziet. “Mijn docenten moeten IQ, EQ en accu hebben, want onderwijs is topsport. Als je ook maar een van die drie dingen niet op orde hebt, moet je het jezelf en de kinderen niet aandoen. Gewoon: niet doen. Docent zijn is geen roeping. Als je een roeping hebt, moet je maar non worden in Afrika. Docent zijn is een beroep. Dus als je natuurkunde geeft, dan moet je de hoogste papieren hebben die er zijn. Maar je moet ook het docentschap begrijpen. Ik heb een sollicitant gehad die een cv had om je vingers bij af te likken, maar als persoon was hij een enorme eikel. Dan ben je dus ongeschikt. Onze leerlingen komen vaak zwaar gehavend binnen. Die gaan een emotioneel beslag op je leggen en als je dat niet kan beantwoorden, dan ga je dat cognitieve nooit bij ze naar binnen krijgen.” (Bron

Door studenten voor studenten

Alleen voor studenten? Nee, vanzelfsprekend zijn docenten en onze relaties in het werkveld van harte welkom! Ook deze editie van Educatie Collegetour is georganiseerd door de studieverenigingen SV Meesterlijk, Lingua Franca, Pontifex en SV Fabulinus.  

Alvast inspiratie opdoen?

Media
 
Kijktips
 
 

Meer over de opleidingen van HAN Educatie?

Docent aan het lesgeven
draw-cta-title