Het ontwikkelen van Lean 4.0 vanaf de werkvloer Lean 4.0 voor teamleiders

34000 smart industry deeltijd fabriek

Dit is een training voor teamleiders die, samen met werknemers, het uitvoerende werk willen verbeteren. Zo wordt het werk plezieriger, is het beter gericht op de behoefte van de (interne) klant en er sprake is van efficiëntie. We gaan ervan uit dat de teamleiders enige kennis hebben van Lean.

De kern van deze training ligt op het formuleren van het probleem, het beschrijven van het proces en het zien van mogelijkheden van nieuwe technologieën. Deze technologieën moeten natuurlijk ingebed worden in een Lean proces.

Inmiddels hebben meer dan 25 teamleiders dit traject gevolgd. De training is steeds zeer positief gewaardeerd door de deelnemers.

Over deze training

Tijdens de trainingsperiode, passen deelnemers het geleerde toe in een eigen casus waarin ze, samen met betrokken werknemers, het werkproces van hun team, of van één werknemer, analyseren en op zoek gaan naar Lean 4.0 verbeteringen.  De training bestaat uit 4 lessen van elk 1 uur met een afsluitende sessie waarin deelnemers hun projecten presenteren.  De training + afsluitende sessie is verdeeld over 7 weken (week 1, 2, 4, 5, 7-afsluiting), die plaatsvindt op de HAN of bij één van de bedrijven van de deelnemers.  Er is gekozen voor enkele ruime periodes tussen de lessen om deelnemers de tijd te geven om te werken aan hun casus.  

We schatten in dat een deelnemer maximaal 36 uur nodig heeft om deze training af te ronden: 4 uur voor de e-lessen en 4 x 6 uur voor het uitwerken van een eigen casus + 6 uur voor afsluiting. afronding.  Tussen de lessen door kunnen deelnemers voor vragen en opmerkingen contact opnemen met de docenten.  Na een succesvolle afronding van de aanpak krijgt de deelnemer een certificaat.

Programma

Les Datum Tijd Locatie
Les 1: Wat is een ‘smart worker’? Hoe kom je tot een goede probleemstelling?  Welke technologieën kunnen nuttig zijn voor werknemers?    Donderdag 14 september 2023 9.00 - 10.00 Online via MS Teams
Les 2: Hoe maak je, op een eenvoudige manier, een goed processchema? Hoe helpt dit bij het vinden van verbeteralternatieven

Donderdag 28 september 2023

9.00 - 10.00 Online via MS Teams

Les 3: Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij verbeteringen?  Wie moet je erbij betrekken? Wat zijn belangrijke (her-)ontwerpprincipes?  

Donderdag 12 oktober 2023 9.00 - 10.00 Online via MS Teams
Les 4: Hoe maak je een keuze uit alternatieven? Wat is je roadmap tot verbetering? Hoe maak je een goede business case waarmee je kunt communiceren met managers? Donderdag 26 oktober 2023 9.00 - 10.00 Online via MS Teams
Eindpresentaties: Presentatie/Ronde tafel over drie methoden van bottom-up verbeteren (30 minuten). Hierna korte presentaties van deelnemers die bereid zijn hun project te delen (10 minuten + 10 minuten vragen), indien nodig in parallelsessies Donderdag 9 november 2023 14.00 - 17.00 HAN-campus Arnhem

 

Voor meer inhoudelijke informatie over deze training kunt u contact opnemen met:

Jannes Slomp, Lector World Class Performance: Jannes.Slomp@han.nl

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Arnhem
Ruitenberglaan 29
Arnhem

Deelname
€ 349, partners € 199

De docenten

Stef Tiggeloven

Coördinator HAN Lean QRM Centrum
404900 Portretfoto Stef Tiggeloven