Educatie Collegetour met Marjolein Moorman

407950 Rechtenvrije foto van Marjolein Moorman

Wat kunnen deze toekomstige professionals doen om het onderwijs eerlijker te maken? Moorman zal op 12 oktober 2022 geïnterviewd worden door één van deze studenten, maar iedereen in de zaal mag ook zijn of haar vraag stellen.

Marjolein Moorman is sinds mei 2018 wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering. Zij beheert onder meer de portefeuilles laaggeletterdheid, armoede en schuldhulpverlening. Kansengelijkheid is voor haar de belangrijkste drijfveer om politiek actief te zijn.

Marjolein Moorman is bekend van onder meer de documentaireserie Klassen, waarin kansenongelijkheid in het onderwijs pijnlijk in beeld gebracht wordt. Moorman stelt zich in deze serie stevig op: “'Onderwijs is nu vooral een wedstrijd die alleen door de kinderen met hoogopgeleide ouders en een goed inkomen wordt gewonnen. En dat moet anders!”

406766 Rechtenvrije foto van Marjolein Moorman

COVID en ongelijkheid

Ook de lockdowns van de afgelopen jaren heeft Marjolein Moorman aangezet tot verdere strijd tegen ongelijkheid. Haar twee dochters deden het redelijk zegt Moorman, al gingen ze allebei natuurlijk liever naar school. "Maar wij hebben een huis met ruimte, waar ze zich goed kunnen afzonderen en kunnen concentreren op hun huiswerk. Dat geldt niet voor alle kinderen in Amsterdam." Moorman stuurt daarom samen met drie andere onderwijswethouders een brief naar Arie Slob, de minister van Onderwijs, waarin wordt gevraagd met een structurele aanpak te komen om de opgelopen achterstanden in het onderwijs door corona weg te werken. Ze pleiten daarin voor gratis voorschool, extra leertijd voor kinderen die dat nodig hebben, bestrijding van het lerarentekort en uitstel van het schooladvies.

De Week tegen Armoede

Niet voor niets is juist Marjolein Moorman bij HAN Educatie Collegetour te gast in de Week tegen Armoede van de HAN. Marjolein Moorman groeide op in Wassenaar, in een ‘rood’ gezin tussen de villa’s. Ze hebben het thuis niet breed. Na een wetenschappelijke carrière besluit ze de politiek in te gaan om zich sterk te maken voor gelijke kansen en beter onderwijs. Ze ziet de kloof in de samenleving toenemen doordat succes steeds vaker als eigen keuze wordt gezien. Haar oplossingsrichtingen hebben een stevig uitgangspunt: “Ongelijkheid moet je bestrijden met ongelijkheid”. In het radioprogramma Kunststof licht ze dat toe: "We denken heel vaak dat gelijkheid betekent dat iedereen hetzelfde krijgt. Maar als je dat doet krijgen de mensen die al een voorsprong hebben nog meer, terwijl de mensen die een achterstand hebben vaak te weinig krijgen. Dus als je ongelijkheid met gelijkheid gaat bestrijden, betekent dat vaak dat de ongelijkheid alleen maar toeneemt. Als je ongelijkheid tegenkomt moet je vooral investeren en aandacht schenken op die plekken waar dat het hardste nodig is."

Vertel het de leraar

De zaal zal op 12 oktober vol zitten met studenten die opgeleid worden tot leraar of tot een andere beroepsbeoefenaar die met kinderen en jongeren gaat werken. Wat kunnen deze toekomstige professionals doen om het onderwijs eerlijker te maken? Moorman zal geïnterviewd worden door één van deze studenten, maar iedereen de zaal mag ook zijn of haar vraag stellen. Pak je kans en meld je aan voor HAN Educatie Collegetour met Marjolein Moorman op 12 oktober!

Deelname aan de Educatie Collegetour is gratis. Graag wel even aanmelden

Programma:
17.00 Inloop met soep en broodjes
18.00 Interactief interview
19.30 Einde

Snelle info

HAN Campus Nijmegen - I/O gebouw
Kapittelweg 35
Nijmegen

Door studenten voor studenten

Alleen voor studenten? Nee, vanzelfsprekend zijn docenten en onze relaties in het werkveld van harte welkom! Ook deze editie van Educatie Collegetour is georganiseerd door de studieverenigingen SV Meesterlijk, Lingua Franca, Pontifex, en SV Fabulinus.