MAX Mobiel in bruikleen voor minor Autotronics
Een MAX Mobiel is een aantal maanden in bruikleen voor praktijkgericht testonderzoek door 3 minor-studenten van HAN Automotive die Autotronics (Autotronica) volgen. Zij pogen de alarmbeveiliging van deze innovatieve scoot-/brommobiel te verbeteren.
Sociale mobiliteit in de zorg

Hoe verbeter je sociale mobiliteit in de zorg? Daar staat MAX Mobiel voor, een Nederlands concept waarvan er al 45-50 elektrische autootjes rondrijden.
Doel van dit kekke wagentje is ook om ouderen/senioren onder begeleiding van een (vrijwillige) bestuurder meer mobiel te maken en eenvoudiger van A naar B te laten reizen binnen een voorspelbare tijd en op een veilige wijze. Het kan zelfs eenzaamheid onder ouderen verminderen.
Minor Autotronics

Sociale mobiliteit in de zorg is ook een actueel vraagstuk voor het Lectoraat HAN Automotive Research en het Associate Lectoraat e-Health paramedische beroepen.
Sander Keurhorst, Georgi Tsanev en Tautvydas Karvelis, 3 Automotive-studenten die de Engelstalige minor Autotronics (Autotronica) volgen, zullen de komende maanden hun bevindingen - onder begeleiding van docent Jason Kolfschoten - gaan rapporteren. Deze resultaten zullen worden meegenomen in het praktijkonderzoek van beide lectoraten.
Moderne voertuigen bevatten immers digitale systemen die de milieu-impact, het bestuurderscomfort en de voertuigveiligheid helpen te optimaliseren. Om deze systemen te ontwikkelen is het belangrijk dat studenten een goed begrip ontwikkelen van voertuigelektronica, systeemhardware en -software, systeemintegratie en besturing.
In de minor Autotronics leren studenten om een elektronisch systeem voor auto's te ontwerpen, te realiseren en te valideren (hardware en software) op basis van praktijkgericht onderzoek. Vervolgens gaan ze klanten adviseren over mogelijke oplossingen.
Rijvaardigheidstraining noodzakelijk

Met MAX Mobiel, de elektrische generatie 2-persoons stadsvervoer, kun je overal parkeren, zelfs op de stoep. Je moet minimaal 16 jaar oud zijn om 'm te mogen besturen en je hebt minimaal een bromfietscertificaat (rijbewijs AM) en een rijvaardigheidstraining nodig. Het voertuig wordt namelijk wettelijk gezien als brommobiel en invalidenvoertuig.
Het is ook een zeer milieuvriendelijk autootje: 100% elektrisch en stoot geen CO2 uit. Dus geen stank, geen herrie en een volle accu aan brandstof kost je nog geen euro!
Met de MAX Mobiel voldoe je aan de eisen voor maximaal 45 km verkeer. Je neemt met een MAX Mobiel een parkeerruimte in van maar 2,50 x 1,10 meter. Overal parkeren doe je dus snel en gemakkelijk!
Het wagentje heeft een solide wegligging dankzij het robuuste onderstel en kooicontructie. Met een wegrijbeveiliging staat de Max Mobiel veilig geparkeerd tijdens het opladen. Door de lage instap is de MAX Mobiel een bruikbaar vervoersmiddel voor minder validen.
De laadruimte telt 300 liter aan vrije ruimte, optimaal te gebruiken voor bagage. Zelfs een rollator, reisrolstoel of vouwscootmobiel passen in de laadruimte.
Betere communicatie met hulpdiensten via eHealth

Wil de MAX Mobiel een goed alternatief kunnen zijn voor de welbekende invalidewagen moet nog nader onderzoek worden gedaan op de ondersteuning. Die moet afgestemd worden op de oudere bestuurder, waardoor veiligheid wordt verhoogd.
Daarnaast beogen de HAN-lectoraten dat het mogelijk wordt om tussen een MAX Mobiel en derden (arts of een andere hulpdienst) te communiceren. Zo kunnen telemonitoring en support op afstand (eHealth) interessante toegevoegde mogelijkheden worden.
Bronnen: HAN, MAX Mobiel
Fotografie: HAN, Peter de Haan