Automotive sector slaat handen ineen met hbo-onderwijs
Partners van ACE (Automotive Centre of Expertise) hebben een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee wordt een nieuwe periode van deze publiek-private samenwerking ingeluid tussen 3 Automotive hogescholen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Fontys Hogeschool, Hogeschool Rotterdam) en de Nederlandse Automotive branche (vertegenwoordigd door AutomotiveNL en CarrosserieNL). ACE kan hiermee verder bouwen aan structurele verbinding tussen het bedrijfsleven en het onderwijs/onderzoek met als doel meer en betere studenten op te leiden, zodat ze startklaar zijn voor de Nederlandse Automotive industrie.
ACE-onderzoekstrajecten: Intralog en Com-paid

Het motto van ACE en haar partners is 'Sharing knowledge for a better future'. Gezamenlijk zorgen dat kennis tussen de stakeholders wordt gedeeld en daarmee ook het onderwijs in de toekomst verbeterd wordt. Dat de samenwerking al een behoorlijke boost heeft gekregen is ook te zien aan 2 nieuwe onderzoeksprojecten die in september 2015 van start zijn gaan:
- Intralog (onderzoek naar automated guided trucks)
- Com-paid (onderzoek naar herstel van kunstoffen in de Automotive industrie)
In deze projecten werken hogescholen samen aan innovatieve oplossingen voor de industrie en de verbinding tussen onderzoek en het onderwijs.
Snelheid van de industriële ontwikkeling

De toenemende snelheid van technologische ontwikkelingen binnen de automotive industrie vereist dat onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven continu investeren in het realiseren van een goede aansluiting daarop. Alleen op deze manier kan gezorgd worden voor een structurele en adequate uitstroom van afgestudeerden naar de Automotive industrie; afgestudeerden met de juiste kennis, competenties en mind set.
ACE fungeert als smeerolie tussen de betrokken partijen en zorgt ervoor dat stakeholders in gesprek met elkaar zijn en concrete acties uitvoeren. 'We brengen de industrie naar de collegezalen. Denk bijvoorbeeld aan ACE Masterclasses. Maar ook andersom. Zo faciliteert ACE workshops voor studenten waarbij alle 2e jaars studenten 4 maal per jaar naar de partnerbedrijven gaan om daar praktisch aan de slag te gaan', legt Monika Hoekstra, Managing Directeur ACE, uit. 'Op deze wijze werken de partijen samen aan het overbruggen van het gat tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.'
Talent, ambitie en motivatie

Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 9 september 2015 heeft Ies de Rooi, lid van ACE Programmaraad (industriële raad van advies) de eerste ACE-certificaten uitgereikt aan studenten die tijdens de afgelopen 2 jaar het TOP@ACE programma hebben gevolgd. Deze studenten hebben niet alleen hun hbo-diploma gekregen, maar ze hebben ook laten zien dat zij extra motivatie en ambitie hebben om zich verder te ontwikkelen.
Naast de activiteiten die ACE faciliteert om het onderwijs met het bedrijfsleven te verbinden, heeft ACE zich voorgenomen om studenten ook Masterclasses, Pre-master programma en het Talentenprogramma aan te bieden. Speciaal voor studenten die meer uit hun studie willen halen, gemotiveerd zijn èn de tijd en energie hebben om erin te investeren.
Bron: ACE mobility