Artikelen
Waar komt de naam Aedificat eigenlijk vandaan?
De alumnivereniging van de opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek bestaat formeel sinds het jaar 2016. Het is de place to be voor oud-studenten om de waardevolle contacten die zijn opgebouwd tijdens de studie te behouden. Maar hoe komt Aedificat eigenlijk aan deze naam?
Studenten maken kosten CO2-uitstoot zichtbaar in bouwbegroting
De bouwsector stoot veel koolstofdioxide uit. Robine Geurts en Stefan Dolman, kersverse alumni van de opleiding Bouwkunde, hebben als afstudeerproject het stuurmiddel '€assa!' (spreek uit: Kassa!) ontwikkeld. Dit geeft inzicht in de waarde van de CO2-uitstoot van verschillende bouwmaterialen.
Samen de wereld draaiende houden
Hoe gaan toekomstige professionals om met de impact van klimaatverandering op het gebied van de gebouwde omgeving? Dit vraagt behalve om kennis, inzicht en flexibiliteit ook om een grensverleggende aanpak.
"Ik wist vrij snel wat ik wilde bereiken en ben er vol voor gegaan"
De vraag naar Timon den Houting (28) zijn constructieadvies groeide door mond-tot-mondreclame van een paar opdrachten uit tot een bv met 5 constructeurs in dienst. Allen oud-HAN-student.
Toekomstbestendig maken verandert de gebouwde wereld fundamenteel
Door het toekomstbestendig maken van de gebouwde omgeving verschuiven parameters waarmee we waarde toekennen aan gebouwen. Circulair ontwerp, duurzaam materiaalgebruik en gebouwenbeheer, woon-, leef-, werkcomfort worden uitgangspunten.
"Je gaat als ontwerper wel 2 keer nadenken of het ontwerp niet slimmer en efficiënter kan"
Bouwen met een zo gering mogelijke impact voor het milieu. In de minor Creatief Construeren ontwerpen studenten Bouwkunde en Civiele Techniek met DuboCalc. Deze rekentool berekent aan de hand van 11 criteria de MilieuKostenIndicator (MKI). Een lager getal, is een geringer milieueffect.
Rijksbouwmeester Francesco Veenstra in gesprek met studenten
De opleiding Bouwkunde organiseerde vrijdag 26 januari de 1e Collegetour Built. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra ging ruim een uur in gesprek met 3ejaarstudenten en andere belangstellenden.
Een strandpaviljoen voor Meijnerswijck
Eind januari zijn 151 studenten Bouwkunde in het Huis der Provincie in Arnhem gestart met Course 7 van hun opleiding: het Utiliteitsgebouw. De komende periode ontwerpen ze in opdracht van bouwbedrijf KondorWessels Projecten een strandpaviljoen voor de locatie Stadsblokken / Meinerswijk in Arnhem.
“Ik wil architect worden, net als mijn vader”
Soms is het zoeken welke opleiding bij je past. Ook Sjoerd Spierings startte meerdere keren zonder succes een opleiding. Hij kon z’n draai niet vinden binnen het Nederlandse hbo-onderwijs.
"Ik zoek de verbinding tussen werkveld en onderwijs"
“We hebben tot het jaar 2030 maar liefst 60.000 technici extra per jaar nodig om aan alle grote maatschappelijke opgaven die er liggen, te voldoen”, begint Esther ten Have van branchevereniging Bouwend Nederland.