Aan het woord: SPH-studente Suzette Voet

Suzette Voet (21) is 4e-jaars en volgt de HAN-opleiding Sociale Pedagogische Hulpverlening. Ze heeft voor de minor Lichaam en Geest gekozen. Hoe heeft zij deze minor ervaren?

Welke ervaringen heb je tijdens de recent gevolgde minor opgedaan?

Door de minor heb ik kunnen ervaren dat je lichaam en geest niet kunt scheiden. Ze communiceren met elkaar en zul je beide gebieden moeten onderzoeken voordat je iemand goed kunt begrijpen en daardoor kunt helpen.

Door de gevolgde onderdelen zoals Mindfullness, AOT, ACT en Rouw en Verlies krijg je ook veel inzichten over je eigen gevoel en de communicatie tussen lichaam en geest. Daardoor wordt je een stuk stabieler, wat ten goede komt aan je professionele houding als hulpverlener. Ik heb het idee dat ik meer aankan en dus steviger in mijn schoenen ben gaan staan door deze minor.

Denk je dat je de ervaringen kunt gebruiken binnen je toekomstige werkveld?

Ja, zeker weten. Ik ben veel stabieler geworden en dit komt zeker mijn professionele ontwikkeling ten goede.

Zou je de minor aanraden aan andere studenten en waarom?

Ja, zowel persoonlijk als professioneel ben ik gegroeid dus ik denk dat iedereen dat wel kan gebruiken.

In hoeverre zorgt de minor voor verbreding / verdieping van jouw opleiding?

Doordat ik heb kunnen ervaren dat er een zekere connectie tussen lichaam en geest is zal ik dit mee nemen in mijn vak als SPH. En mijn ontwikkeling als hulpverlener. Ik zal het niet als of geest of lichaam zien maar de connectie tussen de 2 gebiden proberen te maken en daar ook op te behandelen. Dit ook bespreekbaar maken in mijn werkgebied, de cliėnt, zijn/haar omgeving mijn collega’s. Waardoor de kennis verspreid mag raken en hopelijk ook een beter een zorgstelsel ontstaat.

Volgden tegelijkertijd met jou ook studenten van andere opleidingen of zelfs van andere hogescholen deze minor? En zo ja, hoe vond je dat?

Ja, dat was een van de leukste dingen nog aan de minor. Ieder vakgebied bekeek het vaak net weer anders waardoor je ze zelf ook van andere kanten ging kijken en niet alleen maar naar de manier waarop jouw gebied het heeft aangereikt. Ik ben er enorm door vereikt en begon de andere vakgebieden ook beter begrijpen. Daarbij zal de samenwerking ook beter kunnen worden, doordat ik nu meer weet van elkaar zal ik er eerder aan denken om naar de juiste hulp te verwijzen.

Wat wil je verder nog over de minor vertellen?

Ik geloof dat elk vakgebied geschikt is voor deze minor. Je leert zoveel van jezelf en de connecties die er bestaan tussen lichaam en geest. Je groeit zowel professioneel als persoonlijk. Een echte aanrader!

Wat vind je van het minoraanbod van de HAN?

Goed aanbod, genoeg keuze. Maar mag wel al eerder aangeboden worden. Vooral voor de minor waar een stageplek voor nodig is.

Hoe heb je je georiėnteerd bij het kiezen van een minor?

Door de website van de HAN te bekijken en het aanbod op school. Ik zat in het buitenland voor stage dus ben niet naar de minormarkt geweest.

Wat wil je na je studie gaan doen?

Ik wil eerst werk zoeken voor 3 dagen in de week en dan oriėnteren op een vervolgopleiding. Daarbij sparen voor de wereldreis die ik nog wil maken.