Creatieve Therapie Opleiding (hbo voltijd)

Jij helpt graag mensen? En je bent ook nog eens creatief, sportief of observerend? Dan is de hbo-opleiding Creatieve Therapie bij de HAN in Nijmegen†vast iets voor jou! Als creatief of psychomotorisch therapeut behandel je mensen met een hulpvraag met behulp van beeldend vormgeven, drama, muziek of beweging.

Verbeter kwaliteit van leven bij mensen

In de therapeutische behandeling werk je gericht aan veranderings- en/of acceptatieprocessen. Je helpt de cliŽnt zijn problemen op te lossen of leert hem hier anders mee om te gaan. Zo verbeter je hun kwaliteit van leven. Hoe je dit kunt gaan aanpakken en kunt onderzoeken leer je in de opleiding Creatieve Therapie.

Kies binnen Creatieve Therapie je studierichting!

Eigenlijk kies je niet voor 1 opleiding Creatieve Therapie, maar je kiest voor een studierichting (medium) waarin je je verder gaat ontwikelen. Deze richtingen zijn (bekijk hiervoor ook de opbouw van de opleiding):

 • Creatieve Therapie Drama
  Hierin gaat het om doen en ervaren in het spel. Je maakt gebruik van lichaamshouding, beweging, de stem, mimiek, improvisatie, spontaniteit en samenspel;
 • Creatieve Therapie Beeldend
  Hierin gaat het om het vormgeven van gevoelens in een beeld (schilderij, kleiwerk) etcetera. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen,
  vormen en kleuren;
 • Creatieve Therapie Muziek
  Hierin gaat het om het maken van en luisteren naar muziek. De cliŽnt maakt daarbij gebruik van improviseren, componeren, noteren en het beluisteren van muziek;
 • Psychomotorische Therapie
  Hierin gaat het om bewustwording en verandering van handelen, denken en voelen binnen bewegingsgedrag en lichaamsbeleving. Je gebruikt daarvoor bewegings- en lichaamsgerichte therapievormen.

Voordat je met de opleiding begint, dien je te voldoen aan de toelatingseisen en doe je mee aan een selectie en kies je ťťn van de 4 bovenstaande richtingen.

Wat wordt van jou verwacht?

Om†een studierichting bij Creatieve Therapie†met succes te kunnen behalen, verwachten we in elk geval het volgende van jou:

 • Je hebt passie voor je gekozen richting (beeldend, drama, muziek of PMT)
 • Je wilt mensen helpen hun problemen op te lossen
 • Je bent nieuwsgierig en onderzoekend naar waarom mensen vastlopen
 • Je wilt jezelf beter leren kennen!

Open Dag bezoeken en/of starten met de opleiding?

Door een Open Dag van de HAN te bezoeken, krijg je een goede indruk van de opleiding Creatieve Therapie. Je kunt je daarna aanmelden. Doe dit wel voor 1 mei!