Creatieve Therapie Opleiding (hbo voltijd)

Jij helpt graag mensen bij het oplossen van problemen? En je hebt passie voor muziek, beeldend vormgeven,†toneelspelen of beweging? Dan is de hbo-opleiding Creatieve Therapie bij de HAN in Nijmegen†vast iets voor jou! Als creatief of psychomotorisch therapeut behandel je doelgericht mensen die uitdagende, complexe hulpvragen hebben. Daarbij zet je drama, beeldende vorming, muziek of het lichaam (met beweging) als vaktherapeutisch middel in.†

Behandelen door te laten ervaren

Als creatief of psychomotorisch therapeut zoek je met cliŽnten naar een positieve verandering voor problemen. Je werkt ťťn-op-ťťn met je cliŽnt of in kleine groepen. Je creŽert ontwikkelkansen bij hen, zodat de kwaliteit van hun leven verbetert.

Denk bijvoorbeeld aan een heftig getraumatiseerde vrouw die het niet aankan om te praten over wat haar is overkomen. Op een schilderdoek kan zij wel haar verdriet en pijn weergeven, waardoor zij toekomt aan verwerking.

Welke studierichting kies jij binnen Creatieve Therapie?

Kies je voor Creatieve Therapie, dan kies je direct voor ťťn van de 4 richtingen: drama, beeldend, muziek of psychomotorische therapie (beweging). Bij elke richting staat ťťn middel centraal waarmee je cliŽnten helpt om stil te staan bij gevoelens, gedachten en gedrag. Ook gebruik je het middel om cliŽnten te helpen zich te uiten en te accepteren.

 • Creatieve Therapie Drama
  Kies je voor dramatherapie, dan behandel je door spel in te zetten. Je maakt gebruik van lichaamshouding, beweging, stem, mimiek, improvisatie, spontaniteit en samenspel.
 • Creatieve Therapie Beeldend
  Kies je voor beeldende therapie, dan behandel je cliŽnten door verschillende vormen, kleuren en materialen tijdens de therapie in te zetten (bijvoorbeeld schilderen en kleien).
 • Creatieve Therapie Muziek
  Bij muziektherapie staat muziek centraal in de therapie die je geeft. Je behandelt cliŽnten middels het improviseren, componeren, noteren en het beluisteren van muziek.
 • Psychomotorische Therapie
  Wanneer je cliŽnten door bewegings- en lichaamsgerichte therapievormen wilt behandelen, is de richting psychomotorische therapie iets voor jou.

Wat zijn de toelatingseisen?

Voordat je met de opleiding begint, dien je te voldoen aan de toelatingseisen. Hierbij hoort ook een selectieonderzoek met aanvullende eisen ťn je kiest†ťťn van de 4 bovenstaande richtingen.

Wil je Creatieve Therapie gaan studeren aan de HAN?