Reach-Aut: duurzame verbinding kennis over autisme uit praktijk en wetenschap

9 april 2014

Er wordt veel onderzoek gedaan naar autisme. Toch is het nog te vaak zo dat de doorstroom van kennis naar de praktijk stagneert. Reach-Aut, een initiatief van de Universiteit van Amsterdam en het Dr. Leo Kannerhuis Expertise- en Behandelcentrum voor Autisme, wil hier verandering in brengen. De HAN participeert in Reach-Aut.

Aanleiding Reach-Aut

Onderzoek naar autisme richt zich vaak primair op kinderen en veel minder op volwassenen en ouderen. Reach-Aut richt zich op onderzoek in de gehele levensloop. Zij haakt daarmee in op het (vervolg)advies van de Gezondheidsraad over de kennisinfrastructuur. In dit advies worden 5 onderzoeksdomeinen benoemd die prioriteit dienen te krijgen. Deze domeinen worden onderschreven door de staatssecretaris van Onderwijs en vormen ook de basis voor Reach-Aut.

Levensloop als richtsnoer

Binnen Reach-Aut wordt gewerkt met 7 projectgroepen met thema's die betrekking hebben op (transities in) de levensloop, zoals;

• Risico- en succesfactoren gedurende de levensloop
  • De kwaliteit van het digitale (zorg)netwerk
  • Begrijpelijke informatie over genetische kennis

Daarnaast worden thema's uitgewerkt die aandacht behoeven, omdat het gaat om transitierijke levensfases waar aanwezige kennis te weinig wordt benut. Denk aan transities in het onderwijs en inzicht en toepassing van kennis voor mensen met autisme van 55+.

Tot slot komt complexe problematiek en forse hulpvragen aan bod waar voor zorg én beleid winst te behalen is, zoals ASS klinische crisishulpverlening en zelfstandigheidontwikkeling binnen multiplex gezin.

Samen Doen en Reach-Aut

Over 4 jaar zijn er concrete producten die inzetbaar zijn in beleid, zorg en onderwijs. Reach-Aut heeft voor de uitvoering naast 1,8 miljoen eigen middelen een subsidie ontvangen van ZonMw van € 110.000,- voor een periode van 4 jaar. Tegelijkertijd heeft ZonMw de academische werkplaats Samen Doen een subsidie vertrekt. Samen Doen en Reach-Aut werken samen en gaan tevens een verbinding aan met de commissie Vanuit autisme bekeken die geïnitieerd is door het ministerie van VWS.

Missie en partners

De missie van Reach-Aut is het tot stand brengen van een duurzame verbinding van kennis over autisme uit de praktijk en de wetenschap. Doel is de kwaliteit van leven van mensen met autisme en naastbetrokkenen te verhogen.

Reach-Aut is een samenwerkingsverband waarin de UvA (leerstoel Autisme, prof. dr. Hilde Geurts), Dr. Leo Kannerhuis, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), UMCU, VU, Parnassiagroep en Dimence zich als partners en mede-financiers verbonden hebben. PAS en de NVA zijn structureel verbonden in alle (deel)projecten en is er een brede en diverse ring van veldpartners aan de werkplaats verbonden.

Bron: Dr. Leo Kannerhuis